Mardin Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatro Festivali Hakkında
Mardin Çocuk ve Gençlik Tiyatro Festivali, Dramatik Sanatlar Eğitim ve Araştırma Derneği (DRASED) tarafından düzenlenmektedir. Her yıl Kasım ayının ilk haftasında, çeşitli kurum ve kuruluşun işbirliğiyle gerçekleşmektedir.
Festivalimiz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin İlk ve tek Çocuk ve gençlik tiyatro festivalidir. Festival; 2009 yılında başlamış olup, şehrin birçok noktasında birden gerçekleşmektedir (Mardin İli, Kızıltepe, Nusaybin, Midyat, Ömerli, Savur, İlçeleri ve Dara Köyü)
Festival de, başlangıcından bu güne son 7 yıl içinde; 88.760 çocuk ve gence ulaşılmıştır. Şimdiye kadar 58 farklı grup, 20 farklı ülke, 187 farklı performans, 33 atölye, panel ve söyleşiler olmak üzere, Toplam: 298 etkinlik gerçekleşmiştir.
Festival neredeyse her yerde gerçekleşmektedir. Yeterli salon bulunmadığı için; İç mekan sahne gösterilerinin yanı sıra; Daha fazla kişiye ulaşmak için sokak gösterileri de yoğun bir şekilde gerçekleşmektedir(sahnelerde, Salonlarda, okullarda, Meydanlarda, Sokaklarda, müzelerde, cezaevinde, hastanede, Kıraathanelerde, vb).
Festival, Mardin de yaşayan, çocuk ve gençleri, evrensel doğrular çerçevesinde; dil, din, ırk ayrımı gözetmeksizin,”Tiyatro Sanatı”nın geliştirici, dönüştürücü ve birleştirici gücü ile buluşturmayı hedeflemektedir (Türk, Kürt, Süryani, Arap, Mülteci veya engelli, engelsiz, korunmaya muhtaç ya da değil, sokak çocuğu, hastanede, cezaevinde yaşayan tüm çocuklar ve gençler vb.).
Festival, tüm ekonomik güçlüklere rağmen, çocuklar ve gençler için ücretsiz olarak gerçekleşmektedir.
Festivalin en önemli ayağı ve vazgeçilmezi; festival öncesi atölye çalışmalarının gerçekleşmesidir. Bu atölye çalışmaları; Mardin de yaşayan gençlerle, yöredeki tarihi ve kültürel dokuyu içine alan efsane ve hikayelerden beslenerek festival de gösterime sunulmak üzere bir ürün çıkarmayı ve aynı zamanda, tiyatroya dair alt yapıyı güçlendirmeyi amaçlamaktadır.
Her yıl; kimlik ve kişiliğiyle gençlerimize örnek teşkil eden Tiyatro Duayenleri’nden biri festivalimizin onur konuğu olmakta ve onur ödülü verilmektedir.
Festivalde, Mardin de yaşayan çocuk ve gençlerin; Ulusal ve uluslararası alanda nitelikli profesyonel tiyatro grupları ile buluşmasına özen gösterilmektedir. Fakat yanı sıra; bölgede yaşayan gruplara örnek teşkil edecek ve itici güç oluşturabilecek nitelikte en az bir amatör grup davet edilmektedir.
Festival de; sadece Çocuklar ve gençler için değil, ana-babalar için ve her yaş gurubunun izleyip zevk alacağı oyunlar sergilenmektedir.
Geçmişte hikayelerin keyifle anlatıldığı Kıraathaneler de ise; her yıl Karagöz Hacivat gölge oyunu gösterileri sergilenmektedir. Bu gösteriler mümkün olduğunca tarihi özelliği olan kıraathanelerde gerçekleşmektedir.
Mardin Çocuk ve Gençlik Tiyatro Festivalinin; Mardin’in kültürel ve tarihi dokusuyla bütünleşen, efsaneleri ve hikayeleriyle beslenen ve büyüyen bir festival olmasına özen gösterilmektedir.
Festival olarak;Evrensel Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu örneklerini buluşturarak, karşılıklı sanatsal, bilimsel, estetik ve kültürel alışveriş zemini hazırlamak, yöre halkına; farklı çocuk ve gençlik tiyatrosu örneklerini tanıma olanağı sunmak, bu örnekleri Mardin’in çağdaş kültür potası içinde kaynaştırarak, Mardin’i dünyanın çocuk ve gençlik tiyatroları merkezlerinden biri haline getirmenin temellerini atma çabası içindeyiz.
Sosyal bir varlık olan biz insanlar için;Yerleşik kültürlerin yoğun ve örnek bir şekilde etkileşim içinde yaşadığı bu topraklarda; sağlıklı iletişim kurabilme, anlama, anlatma ve anlaşılabilme süreci içinde, ortak noktaları saptamak yoluyla, Türkiye ve Dünya insanlarının birlik ve kardeşliğini evrensel barış ülküsü çerçevesinde ortaya koymak ve bu yolla dünya barışına katkıda bulunmak ve gelecek kuşaklara aktarmak bizler için oldukça büyük önem taşımaktadır.